сряда, 29 юни 2011 г.

great chocolate

Шоколадът е мой любим елемент от "външната" и "вътрешната" декорация.
Цветове, форми, опаковки,...страсти...безброй.


Топъл, течен, млечен, горчив и ...красив...
Надявам се някога да успея да направя и оригами фигурки от шоколад, но започнах с направата на най-прости домашни шоколадови бонбони с форма тип "барабонки". Вдъхновена от статия  в "Списание 8" относно силните храни ( 5 бр. 2011г.), се залових с голяма страст да произведа много полезния шоколадов продукт. Оказа се, че шоколадовите зърна и какаото са изключително полезни ( съдържат повече антиоксиданти от заления чай )...и ще трябва да се яде...няма на къде!
Това съчетание на полезното с приятното прави шокодизайна една много предпочитана област от дизайна и аз вече подготвям  и млади кадри за дисциплината - моя племенник Пешето, който вече си беше фен на шоколада и без моя помощ.


Рецептата е проста - какао и кокосово масло като основни суровини ( от био магазините ), а вместо захар ( тя прецака шоколада ) се подслажда с мед, стафиди и всякакви други сушени плодове и за разкош - кокосови стърготини, ядки всякакви и ...бъркаме, бъркаме, бъркаме.
Оформлението вече е една друга игра,...а при моя първи опит аз нямах търпение да опитам вкуса на полезния шоколад и затова формите са по-така..., а и извън хладилник фигурките бързо се разтичат и на нищо не приличат ( на всички веднага им заприличаха на "барабонки", но опитаха ).
Вкусно, бързо, лесно, а и става за игра  с деца - "игра с храна"!



Няма коментари:

Публикуване на коментар