понеделник, 15 март 2021 г.

Дивите патици


 Както знаете във нашия все по-потребителски свят има тенденции, които се налага периодично и в модата, и в стайлинга, в кулинарията, спорта, киното, та дори и в индустрията с детски играчки. Тенденциите са нещо ново и очаквано обикновенно в началото на новата година и се разкриват по време на форуми, фестивали или изложения. Създаването на тенденциите е процес дълъг и ангажиращ големи проучвателни и творчески екипи, но труда и цената си струват, защото следва глобално вманиачаване и масово потребление на модерните за сезона соки.   Наскоро имах удоволствието да работя с детски играчки и там тенденциите през годините ми се сториха интересни и вдъхновяващи, но не мисля че са задължителни все пак, а и така уникалните немодерни творения понякога изпъкват по -добре на гона на масовката.

Замислих се как през годините съм мяркала детски любими играчки, но съм пропуснала годинате на еднорога, кактуса, фламингото, облачето, хелоу кити, кита и ламата например. Открих, че в миналото е имало любими герои таралеж и нарвал дори, а за драконите и динозаврите май винаги има място в сърцата на момченцата. Някой от тях са по-успешни и популярни по-дълго време, а завинаги. Например еднорогът и понитата са почти вечна мания при момиченцата, пренасяйки ги в приказни магични светове. Изместени са като тенденция от ламата, която е по-земен образ, но е толкова пухкава и мила, че често любители на плюшената играчка стават и пораснали деца. Впоследствие ламата и опаката ( одомошена лама с подобен изглед ) срават обекти и от интериорния декор и навлизат масово и в всевъзможни обекти и аксесоари - лампи, тефтери, бижута, възглавници, десени. Ламата се комбинира добре с Бохо стайлинга и се нарежда добре до кактусите и макраметата, които са нова тенденция в интериора. https://www.instagram.com/p/CMaCE39sttp/?igshid=miovl2n9pe0j

Появяват се и много забавни лозунги с думата лама като “Save the drama for your llama” или “No prob-llama”.

Дори компанията Lego създава фигурка лама в игралните си комплекти.

Тенденцията за тази година научих в любимото ми магазинче за детски играчки Happy Days.

https://www.happydays.bg/

Новото любимо животинче на децата ще бъдеее... патицата. Представета си какви образи и форми би могла да има - бяла, мека, нежна, закриляща или тромава и пъстра - въпрос на дизайнерски поглед. Позамислих се и аз в тази насока и диадемите не закъсняха. Надявам се децата също да са очаровани от този приказен герой, който присъства и в доста детски книжки, а и в някой паркове. Може да понесе децата към познавателни и природолюбителски насоки.

Определено за мен тенденциите и новостите са нещо очаквано и интересно, но не очаквам винаги да ми харесват и да ги следвам. Да се надяваме само на винаги добри нови идеи от глобалния дизайн.

 

 

    

вторник, 3 ноември 2020 г.

Cool wool или нещо като “на вълната”!

  На  въ̀лната е малко шеговито заради омонимния характер на думите въ̀лна и вълна̀. Гмурнах се във вълната покрай правенето на мартенички, защото този материал  е типичен и благодатен за тях. 

 Има мокра и суха техника, като с двете могат да се правят от топчета и детски играчки до дрехи, шапки, чанти и картини.  Мократа техника е за приятна и сензитивна и е забавна за работа с деца. Докато сухата или още иглонабиване си е малко по-опасна и редовно си пускам кръв от пръстите, но това не може да ме спре. Иглонабиването за мен е нещо като скулптора и е много благодатно за всякакви форми. Материалът се намира в многообразие от цветове и затова има и неограничени възможности, като съм гледала дори и анимация с вълнени фигурки. 

  Аз заложих на натурални и дребни форми, с които да закича я ръка, я глава или друга част от гиздава мома. Търся и по-весели обекти от живота, за да може все пак някой да се закачи с тез моми, а и за интересен акцент в ежедневието ни. 
 Първоначално мислех диадемите да са предназначени за деца, но се оказа, че и големите дългокоски обичат малко цвят в косите. Опитвам се както и обиците да гоня сезоните по тематика и цвят и се надявам да всеки да има повод да пожелае и пробва подобно украшение.


       
       


                                                           

вторник, 14 април 2015 г.

За всеки случай

В този пост съм събрала новите хартиени и текстилни творения от последните няколко празника.
По случай китайската Годината на Овцата успях да открия красив оригами модел, който може да бъде талисман за всеки дом.


За празника на Св. Валентин ми се искаше да направя нещо различно и освен множеството картички, успях да претворя една интересна рамка за снимка на любимия човек... или животно :).


И двете оригами форми взех готови от любимата ми вече Лейла Торез - http://www.origamispirit.com/2015/01/origami-sheep/, а с хартията може много да се импровизира.
Следващия празник, който си заслужаваше усилията беше 8-ми март и за него направих букет от хартиени рози, които да останат дълготраен спомен. Разбира се те могат да се ползват при всеки случай и са много лесни за изработка.
Хартиени и текстилни цветя можете да намерите навсякъде в интернет, като можете да ги приложите както на дрехи, така и в интериора или за декорация на събития.


С цветя можете да отпразнувате Цветница или да украсите за Великден. 
В опита ми за цветни великденски венци този път ми помогна една приятелка с нейния запас от цветни филцови листчета, а ми попречи отново любимото ми коте, което винаги си мисли, че моите ръкоделия са негови играчки. 

 За изработката на някои от цветята ми хрумна да използвам дори разноцветни хартиени формички за мъфини и те се оказаха много подходящи с нагънатия си релеф.
 Но да си призная не се придържах точно към модела образец  http://www.classic-play.com/family-ties-make-paper-daffodils-with-your-kids/, а там материалите са още по-нестандартни!
Пожелавам красиви и забавни идеи на всички!


събота, 20 декември 2014 г.

Коледни апликации

И за тези, които все още пращат поздравителни картички, тази година има много нови, дребни и закачливи картинки.


 Техниката и материалите този път са смесени - оригами, апликация, перфорация... вдъхновението е безкрайно.
      
 

Нови тази година са венците, които много обичам, но винаги има противоречие между желатието за аромат на бор и нуждата от запазване на дръвчетата. Макар и не съвсем зелени и ароматни, тези венци се получиха малко нестандартни и доста по-трайни. Окачвайки венче на вратата си ние поздравяваме околните и украсяваме и навън за всеобща радост.

Дано да сте се почуствали малко по-развеселено и коледно с тези картички - мартички и другите разни разнообразни опити за създаване на коледен дух :).
За моето добро настроение много спомогна едно радио с ремикси на коледни песни http://somafm.com/play/christmas64 .

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Геометрия

Оригами е велико изкуство! 
Надявам се то да остане непресъхващ извор и за мен. Отдавна се дивя на геометричните и многомодулни модели, но все не мога да се престраша да направя някой с хиляди сгъвки. 
За изработването на обици не са ми необходими чак толкова сложни модели, но много ми се искаше да се сдобия и с лампа, която е вече по-висш пилотаж.
В Pinterest намерих един не много сложен модел: http://www.pinterest.com/pin/229754018466106868/ , но все още не е готов за публика.
Затова пък шестоъгъната форма малко ме обсеби и я използвах и на други места:
В желанието си да направя нови оригами сгъвах на посоки разни изрезки и амбалажни листчета. Така почти случайно се получи нещо дребно и геометрично, което ми допадна с абстрактния си, но подреден дизайн.


 Принципът на сгъване тук е двоен триъгълник. От него могат да се разработят голямо разнообразие от форми и очаквам да изкочат още най-различни "хармонички" и "акордеончета".


На схемата долу можете да видите и други интересни имена на базисни форми с сгъвки. Те  сами по себе си биха могли да бъдат интересни абстрактни форми за бижута или детайли за други обекти - дрехи, мебели и декорация от керамика, дърво или дори метал.


Комбинацията от различните материали  играе важна роля за дизайна на бижутата.
Понякога си купувам метални заготовки, шнурчета, мъниста и хартии без да имам идея как да ги използвам и чакам те да ми проговорят. Тези колиета чакат да бъдат направени почти от година и най-накрая мисля, че са готови за почитателите на екзотиката.
 Можете да забележите, че съм използвала и рециклираната хартия - тя има приятна цветова мекота и се комбинира добре с вече по-лъскавия ни бит. Да не говорим за цената и разнообразието, в които се намира - от фолирани листи до гуфрирани кашони. 
За мен в случая хартията има и сантиментална стойност, защото беше опаковка от подарък. Когато след дълго ровене из шкафовете с шарени хартии, точно тази ме привлече, аз се замислих... за съдбата и приятелите - те си знаят работата! 
Та значи вече може да ми подарявате само опаковки :).


За мен геометричната серия, която ви представих беше неочаквана и предизвикателна и се надявам да успея да насгъвам още оригинални абстрактни модели в този стил.
Трябва да спомена, че причина за новите ми търсения са момичетата от Mагазинче
http://magazinche.com ), които надъхват и много други млади автори.